Sidhuvudbild

Hammarby Konsthandel


Facebook.jpg

Välkommen till AMD Anhöriga Mot Droger!

Besökadress: AMD Riks, c/o AMD Västerås Östermalmsgatan 6
722 14 Västerås. Öppettider vardagar 9-12
Postadress: AMD Riks c/o Sigfridsson Markörgatan 5A 723 38 Västerås
E-post kontakt: vasteras@anhorigamotdroger.se
Telefon: 021-121201 (ordförande 073 713 04 06)

OBS! Ring 0730-306059 för att nå AMD Västerås eller vårt kansli!

Nej, Magnus Linton där har du fel! Världsopinionen är inte för legalisering av narkotika, det är precis tvärt om!

Utan att ha orkat läsa allt som Magnus Linton skrivit i söndagens DN (17/4) och även de hänvisningar han gör till olika författares och andra kända människors syn på det här med narkotika, vill jag ändå framföra den uppfattning som jag och många anhöriga till missbrukare har i denna fråga.

Vi har lagar och regler som gäller från första pipan hasch till överdosen av heroin, benso eller andra droger. Det är många år nu som vi levt med att all icke medicinsk befattning med narkotika är i lag förbjuden i vårt land. Det har inte fått alla drogmissbrukare att sluta med droger, men nog har det ändå gjort att några tonåringar tänkt sig för en gång till innan de tänt en första joint. Säkerligen har också polisen med lagen i ryggen kunnat stoppa några unga människor som missbrukar narkotika.

Det som skrämmer mig mest är inte att man så öppet och innerligt idag pratar om legalisering eller åtminstone avkriminalisering av cannabis, trots att forskningen visar på både mer och större problem som följer med den drogen och att det dessutom för många blir livlånga bestående problem. Nej, det är att en drogliberal som Magnus Linton ges så stort utrymme i landets största dagstidning för att skriva så mycket så att folk kanske rent av börjar tro på det som står i tidningen.

Hur många gånger har jag, förbundsordförande i en förhållandevis liten organisation AMD Anhöriga Mot Droger som jobbar för att stötta och vägleda anhöriga till missbrukare, skrivit och berättat om den sanning och det helvete vi och våra medlemmar lever med, dygnets tjugofyra timmar, sju dagar i veckan, utan att ha lyckats få med en enda rad i någon tidning? Hur mycket har det hjälpt när en förtvivlad mamma eller pappa berättat om sin vardag som består av oro och ångest över det egna barnets drogmissbruk? Vi vill på alla tänkbara sätt visa på att vi är helt vanliga föräldrar, att det som drabbat oss och vår familj idag, kan drabba vem som helst i morgon. Vi är inga underliga människor med tre armar och fyra ben, nej, vi ser ut precis som alla andra, vi skrattar och gråter åt samma saker som andra gör. Men vi får sällan föra fram våra åsikter i dagspressen.

Vi vill berätta om hur man mår med en drogmissbrukare i sin närhet. Vi vill att alla ska veta hur vår vardag ser ut där vi både ska fungera som arbetstagare åtta till sjutton varje dag samtidigt som vi lever med en ångest som aldrig tar slut. Tror Magnus Linton att en anhörig vill läsa om hur bra allt skulle bli om alla droger avkriminaliserades eller legaliserades? Tror Magnus Linton att det skulle helt ta bort vår ångest och oro som gör att en hel natts sömn är obefintligt i vår värld? Ett telefonsamtal räcker för att vi ska få hjärtstopp eller något annat hemskt för tänk om de ringer och säger att min 17-åriga dotter hittats död av en överdos på stan någonstans. Eller att min 15-årige son gripits av polisen påverkad av någon, för mig, okänd drog.

Så snälla DN, låt också oss komma till tals för att ge en annan bild än den som säger att kriget mot narkotika måste ta slut. För en närstående tar aldrig kriget slut förrän drogerna försvunnit för gott ur våra barns liv eller livet självt har tagit slut. Och det är en upplevelse som jag inte önskar någon, inte ens Magnus Linton för det kommer man aldrig riktigt helt över.

Lena Larsson

Du vet väl att du som läser det här och har några idéer eller funderingar kring vårt arbete mer än gärna får höra av dig till mig och berätta om detta. Som förbundsordförande är det min plikt och skyldighet att ta upp sådant på nästkommande styrelsemöte. Vi är alla amatörer och behöver mer än väl få höra av våra medlemmar vad de tycker om vårt arbete. Kanske har du någon tanke om något som kan bli ännu bättre inom AMD, hör då av dig till mig så jag får veta det.

Vi fortsätter att efterlysa eldsjälar runt om i vårt land som känner att de vill starta en AMD-förening hemmavid. Kontakta undertecknad för ett samtal så kan jag berätta om vad som krävs och vad vi kan hjälpa till med från riksförbundets håll.
Som anhörig ska man inte behöva känna sig ensam och övergiven när man får vetskap om missbruk i sin närhet. Det kan gälla barn, sambos, vänner eller make/maka. Alla som har en missbrukare i sin närhet och vill att denne ska sluta missbruka droger av något slag, kontakta AMD för stöd och vägledning.

Ann Hallberg, förbundsordförande
Riksförbundet AMD Anhöriga Mot Droger
Tel 073 713 04 06
riks@anhorigamotdroger.se

Styrelsen 2014 Ann saknas på bilden

Hemsida från Lawebb