Sidhuvudbild

Hammarby Konsthandel


Facebook.jpg

Välkommen till AMD Anhöriga Mot Droger!
Besökadress: AMD Riks, Jungmansgatan 123 A, 621 52 Visby
Öppettider tisdag-onsdag 10-14 och torsdag 18-20.
Postadress: AMD Riks c/o Hallberg Jungmansgatan 61 621 51 Visby
E-post kontakt: gotland@anhorigamotdroger.se
Telefon: Ordförande 0737 130406, vice ordförande 0738 329287.

Sommaren är här och alla längtar vi efter ledighet, sol och värme. Gärna också kompletterat med någon form av bad, i havet eller i en insjö av något slag.
Tyvärr så innebär inte sommaren alltid just det för alla medborgare i vårt avlånga land.
Många är de anhöriga som inte vågar lämna hemmet i rädsla för att deras missbrukande barn ska komma hem och mer eller mindre länsa lägenheten eller villan på värdesaker. Föräldrarna har helt enkelt inte kunnat, orkat eller vågat ta nyckeln hem ifrån det vuxna barnet så det är fritt fram att ta sig in och plocka med sig de saker som lätt kan omsättas i pengar. Pengar till mera droger eller trevliga sommarfester.
Andra anhöriga kanske redan visat sitt missbrukande vuxna barn på dörren ut och tagit ifrån honom eller henne nyckeln hem och skulle nu kanske för första gången på länge få den där sköna sommaren med vila, lugn och ro. Men nej, den vilan vill inte infinna sig då tankarna ständigt mal om hur sonen eller dottern har det. Om han eller hon har tak över huvudet, någon mat på bordet och om han eller hon lever över huvud taget. Då är det svårt att koppla av och njuta av årstiden som vi längtat efter hela den långa vintern!
Att vara anhörig till en missbrukare är ingen dans på rosor, det känner alla anhöriga till. Även om vi aldrig uppmuntrar de anhöriga att göra något som de själva inte känner för, lever de med en ständig oro och ångest, 24 timmar om dygnet. Deras tankar går hela tiden till missbrukaren och även om han eller hon är vuxen finns de fortfarande kvar närmast våra hjärtan. De är ändå våra barn!
Men till dig som har en aktiv missbrukare i din närhet: tänk på att du inte är ensam om det som händer även om det ofta känns så och även om det är en liten tröst. Om du inte tidigare gjort detta, så försök att hitta en anhörigförening, kommunal eller ideell, så att du får träffa andra i samma eller liknande situation som du själv. Det brukar alltid kännas lättare om man har någon att dela sina sorger och bekymmer med, någon som förstår och vet vad det handlar om. Se här på vår hemsida om du hittar en AMD-förening nära eller en bit bort från dig. Kanske kan det vara något för den som söker stöd och tröst!

Till slut önskar vi alla AMD-medlemmar en riktigt fin sommar för att ladda batterierna!
Anne Hallberg Förbundsordförande AMD Gotland
Lena Larsson Vice förbundsordförande AMD Järfälla

Du vet väl att du som läser det här och har några idéer eller funderingar kring vårt arbete mer än gärna får höra av dig till mig och berätta om detta. Som förbundsordförande är det min plikt och skyldighet att ta upp sådant på nästkommande styrelsemöte. Vi är alla amatörer och behöver mer än väl få höra av våra medlemmar vad de tycker om vårt arbete. Kanske har du någon tanke om något som kan bli ännu bättre inom AMD, hör då av dig till mig så jag får veta det.
Vi fortsätter att efterlysa eldsjälar runt om i vårt land som känner att de vill starta en AMD-förening hemmavid. Kontakta undertecknad för ett samtal så kan jag berätta om vad som krävs och vad vi kan hjälpa till med från riksförbundets håll.
Som anhörig ska man inte behöva känna sig ensam och övergiven när man får vetskap om missbruk i sin närhet. Det kan gälla barn, sambos, vänner eller make/maka. Alla som har en missbrukare i sin närhet och vill att denne ska sluta missbruka droger av något slag, kontakta AMD för stöd och vägledning.

Ann Hallberg, förbundsordförande
Riksförbundet AMD Anhöriga Mot Droger
Tel 073 713 04 06
gotland@anhorigamotdroger.se

Hemsida från Lawebb